Tv FEM’s jukselapp

av Imagine  19. september, 2010 at 06:36 (Paranormal, Skeptisisme) Stikkord:, ,

I lys av at jeg allerede har tatt bladet fra munnen og i tydelig ordelag beskrevet overtroiske mennesker som ukritiske og ureflekterte mener jeg det er på sin plass at jeg utdyper hvorfor jeg mener dette.  Jeg innser at jeg tråkker på andre menneskers følelser når jeg opptrer på denne måten, men jeg gidder faktisk ikke og gå lange omveier for og komme til poenget. Jeg vil trolig ikke bli hørt på uansett metode jeg bruker da alt er avhengig personene i andre enden. Og det er et kjent faktum at mennesker vil stritte i mot automatisk når andre påpeker at de tar feil. Hjernen går automatisk i forsvarsposisjon og alt det den andre parten sier vil framstå som det ytterste nonsense. Jeg selv reagerer slik og det gjør nok de fleste andre mennesker også. Tar jeg feil her? neppe …

Det største hinderet er og få folk med på ideen om at de kan ta feil og derfra gi dem hintene som skal til for at de selv finner det rasjonelt og endre synspunkt om en sak. Her fungerer det ikke med og krenge ens egen mening over hodet på folk. De må selv gripe fatt i verktøyene de aller fleste av oss mennesker er utstyrt med og med disse helt på egen hånd komme til en erkjennelse. Hjernevasking og manipulasjon av sannheter er ikke en sport jeg driver med men jeg ser jo det fungerer for motparten…

Det som er mitt største problem med såkalte medium og folk som driver engleskoler er at de tjener penger på folks naivitet. Mange av disse har faktisk gått kurs for og bli bedre i og manipulere mennesker. Det finnes fakta kurs for og lære seg “cold reading” og andre sleske teknikker som for et uvitende offer er svært så overbevisende. “Cold reading” går ut på og ordlegge seg på en slik måte at lytteren/lytterne kommer med det meste av informasjon uten at mediumet trenger å være konkret på noe som helst punkt. Og er man uheldig på et punkt og tipper feil i en sak har disse mediumene ferdigsydde unnskyldninger å bruke. Et medium er en mester til og avlede oppmerksomheten bort fra tabber de gjør. Enda enklere blir det jo når salen allerede er fyllt med ukritiske folk. Dette er som å rappe sukkertøy fra småunger. Ingen stor bragd med andre ord …

Learn to be a Psychic in 10 Easy Lessons

Psychic readings and fortunetelling are an ancient art — a combination of acting and psychological manipulation. While some psychics are known to cheat and acquire information ahead of time, these ten tips focus on what is known as “cold reading” — reading someone “cold” without any prior knowledge about them.
Last ned gratis pdf-dokument

Gro-Helen Tørum er kjent fra blant annet «Åndenes Makt» på TVNorge. ( TVNorge )

Gro-Helen Tørum er kjent fra blant annet «Åndenes Makt» på TVNorge. ( TVNorge )

Men utover “cold reading” finnes det en rekke triks som oppfinnsomme bløffmakere kan bruke:

 • Hva kan mediumet klare og finne ut om deg før hun/han henvender seg til deg?
 • Sitter det folk på bakrommet som kan informere mediumet via en øreplugg etter hvert som de leter opp informasjon?
 • La du igjen informasjon da du betalte billetten til et live-show? (et visakort eller et telefonnummer er inngangen til en mengde informasjon om en person)
 • Intervjuet noen deg før du møtte mediumet
 • Eller svarte du skriftlig på en publikumsundersøkelse?

Ja spørsmålene er mange bare man gidder og bry hjernen med å stille disse …

La oss se hva vår alles kjære Gro-Helen Tjørum vil vite før en seanse med henne på tv-FEM:

For snart 12 mnd siden inviterte tv-FEM og Gro-Helen Tjørum sine seere til og melde sin interesse dersom de bar på et sterkt ønske om og møte en  slektning eller kjær venn som hadde gått bort. Gro-Helen hevder nemlig at hun kan komme i kontakt med avdøde mennesker. Serien skal etter sigende ha vært sendt tidligere i år uten at jeg har tatt meg bryet å se dette, men her er siterer jeg litt av det jeg fant:

«I sitt nye program vil Gro-Helen reise rundt til mennesker som bærer på et sterkt ønske om å komme i kontakt med en venn eller slektning som er gått bort. Hun vil fungere som et bindeledd mellom vår verden og den andre siden, slik at folk kan formidle det de har på hjertet eller stille spørsmål».

Detaljert spørreskjema benyttes ved påmelding
Men om du tror det bare er å sende inn navn og adresse for å få Tørum på døra, tar du feil. Først må du nemlig fylle ut et detaljert spørreskjema om alt fra ditt forhold til den personen du ønsker å komme i kontakt med og hva du ønsker å spørre om til hvor åpen du er for paranormale fenomener.

Man skulle kanskje tro at en som er synsk ikke trenger forhåndssvar på spørsmål som «Hvorfor ønsker du å komme i kontakt med denne personen?», «Fortell om personen du ønsker å komme i kontakt med» og «Hvordan vil du beskrive forholdet mellom deg og personen?», men Vivi Trøsvik, informasjonsansvarlig i FEM, har forklaringen:

“- Spørsmålene i påmeldingsskjemaet brukes kun av produksjonsselskapet Nordisk Film i castingprosessen, slik man gjør i de aller fleste andre programmer med deltakere. Gro-Helen er ikke involvert i verken utformingen av spørsmålene eller castingprosessen, og får ikke vite noe av det folk har informert om i påmeldingsskjemaet,” sier hun til Side2.

Vet ingenting
“Gro-Helen Tjørum vet ingenting om deltakerne før hun tar dem i hånden på innspillingen”. Trøsvik påpeker at det viktigste for dem er at folk som er med får en positiv opplevelse, og at deltakerne er åpne for det de er med på. “Spørsmålene er en type kvalitetssikring, der vi forsikrer oss om at deltakerne er modne nok til å være med på en slik paranormal opplevelse”, sier Vivi Trøsvik.

Ja, da plukker man selvfølgelig de minst kritiske og de med sterkeste historier ut først vil jeg tro. Klarer de i tillegg og finne bakgrunnsinformasjon om disse på internett er jo saken enda enklere. Utrolig mange mennesker legger igjen etter seg informasjon som kan med litt kløkt spores opp slik at de får tilgang til “anonyme” diskusjoner i forum og blogger. Og så har du selvfølgelig tv-teamet som ringer opp “klienten” og spør og graver om mer bakgrunnsinformasjon …

La oss se på jukselappen tv-FEM brukte til programmet «Fra sjel til sjel»:

- Navn, alder, adresse, telefonnr, epost, sivilstatus, barn, intresser og yrkesstatus.
- Hvem ønsker du å komme i kontakt med?
- Hvorfor ønsker du å komme i kontakt med denne personen?
- Hva betyr det for deg å komme i kontakt med denne personen?
- Er det noe konkret du ønsker å finne svar på?
- Fortell om personen du ønsker å komme i kontakt med.
- Hvordan vil du beskrive forholdet mellom deg og personen?
- Hva er forventningene til en seanse med en klarsynt?
- Er du åpen for muligheten for at man kan få kontakt med den andre siden?
- Har du tidligere vært i kontakt med en klarsynt? Hvis ja, hva skjedde?
- Har du noen diagnose?
- Hvordan er din almenne helsetilstand?
- Bruker du medisiner?
- Har/har du hatt problemer med alkohol eller narkotika?
- Er du tilgjengelig for opptak på dagtid denne sommeren/høsten?
- Har du tidligere søkt/vært med på andre TV-program? Hvis ja, når – og hvilke(t)?
- Har du vært på TV før? Hvis ja, hvillket program/hvilken anledning?

****************************************************************

Desverre har tv FEM fjernet spørreskjemaet nå, men det er blitt gjengitt på flere nettsteder rundt om så jeg er rimelig sikker på at dette stemmer med realitetene.

Min kilde har vært denne artikkelen på Side2: Synsk vet ingenting – Men sjekk TV-kanalens “jukselapp”.


psychic

Muhahahahaha !

Imagine - din tåkelos i en verden av bløffmakere og overtro
Takk for at du leser bloggen min!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

4 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget. Tilbakesporings-URL

 1. noamish sier,

  19. september, 2010 at 10:13

  Selv om det er noen som jukser så vet jeg at det fins ekte åndelige folk der ute. Svigermor ble frisk av nest siste stadium kreft, og legene hadde ikke noe mer å gi enn en ny cellegiftkur. Idag, 5 år etter, er ho fortsatt frisk (ho har andre plager, men lever dog).

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Imagine sier,

  19. september, 2010 at 14:40

  Og logikken din i den påstanden er?
  Jeg har en mistanke til at troen din overskygger den åpenbare og naturlige forklaringen.

  EDIT: Det er mulig jeg missforstår deg helt og legger mer i ordene dine enn det du mente det skulle være.
  Og være åndelig eller spirituell kan man klart si at mange folk er, men det betyr bare at de tror på slikt og er svært åpne for at det finnes et liv etter døden. Det behøver nødvendigvis ikke være det samme som at det de gjør noe med disse “tilbøyelighetene”. Dette mener jeg er definisjoner men kan bruke om folks private forhold til det overnaturlige.

  At folk blir friske på tross av dårlige ods er ikke nødvendigvis pga “mirakler” eller overnaturlige evner til healere. Kroppen vår er veldig god til og lege seg selv og når den får hjelp i tillegg kan dette ofte gå riktig så greit. Selv når det ser som svartest ut kan pendelen svinge andre veien og man overlever.
  “pendelen” er en metafor på en matematisk tilfeldighet som kan slå ut både positivt og negativt i varierende grad.
  Har du 5% sjanse for og overleve er sjansen forsatt meget tilstedet for at det kan gå bra. :)
  Det viktigste av alt er at folk benytter seg av de beste midlene for og bli frisk, om de i tillegg blir bedt for kan jeg ikke se at det betyr noe så lenge vedkommende ikke tømmer bankkontoen sin til kyniske bløffmakere. :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. sårbar sier,

  19. september, 2010 at 14:58

  Selv om jeg både tror og vet at noen har “overnaturlige” evner er jeg enig med deg i spørreskjemaet til programmet på FEM.
  Jeg var nemlig en av dem som ville undersøke dette nærmere så skjemaet ditt er rett etter min husk i alle fall.
  Det som opptok meg som så disse programmene var at alle (absolutt alle) hadde det bra og alt var bare positivt.
  Jeg ville vite at dersom en faktsk var glad for at en besemt person var død hva ville denne personen si til deg da?
  så at de spurte hva forhold du hadde til en bestemt person viste tydelig at de ikke ville ha noen som hadde negative forhold.
  Er litt overgitt over meg selv som skriver dette, for jeg regner meg selv som en slags “alternativt” troende :) men jeg blir aldri HELT overbevist hverken av kristendom eller alt det andre.
  Men at det finnes NOE som vi ikke vet hva er det VET jeg :)

  RE: Takk for ditt ærlige svar. Jeg tror du har en meget god holdning til livet. Du tør og stille kritiske spørsmål og du kjøper ikke historien selv om en skokk med folk har gjort det før deg. Vi som har levd noen år vet at verden kryr av snake-oil-salesmen. Det går ikke an og stole på noen som helst i utgangspunktet. Her må man vurdere hvert enkelt tilfelle grundig og i dette tilfellet faller Gro-Helens arbeidsmetoder inn i et veldig kjent mønster for bløffmakere. Dette er teknikker som blir brukt verden over skal dere huske på. Ingen ting er nytt, bare mediumet og settingen er ny.
  Når man har sett 20 av disse bløffmakerne i aksjon vil man se et mønster og det hevder jeg at jeg har ;)

  Forstsett med kritisk refleksjon Sårbar og takk for svar :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. BBC avslører 3 spirituelle | Imagine sier,

  25. september, 2010 at 14:01

  [...] jeg skrev om i Tv FEM’s jukselapp er såkalte medium så langt (i mine øyne) utelukkende svindlere. Mulig noen vil påberope seg [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00