“Ønskekvister” til bombesøk?

av Imagine  10. september, 2010 at 00:01 (Overtro, Skeptisisme, Vitenskap) Stikkord:, ,

Når jeg sier ønskekvist regner jeg med de aller fleste vet hva det er snakk om, men bare for og fort repetere: En ønskekvist (også kalt søkevinkel) er en Y-formet kvist eller metalltråd eller L-formet metallstang, som angivelig hjelper operatøren til å finne en bestemt ting, f.eks. grunnvannsårer, metaller, arkeologiske artifakter, osv.  Ofte observert brukt av middelaldrene herrer og damer med litt for mye fritid på hendene. Her ser vi en sporty antrukket herremann ivrig demonstrere bruken av en y-formet ønskekvist:

Forsvaret, Røde Kors og Norsk Folkehjelp sanitet brukte for drøyt 20 år siden slike ønskekvister i Fjellredningstjenesten (noe “søta bror” lo godt av på den tiden). Verdens Gang hadde 12-1-1987 en artikkel om temaet på trykk:

Kast ønskekvist og søkevinkler på bålet, de duger ikke til noe som helst. Røde kors driver okkultisme.
Vitskapen er hard i sin dom over metoder Forsvaret, Røde Kors og Norsk Folkehjelp sanitet bruker i Fjellredningstjenesten. Lavinehunder og søkestenger er det eneste påliteleg metoden til søk i skred. Etter vårt syn er ikke søkevinkler tjenlig til å bruke. Vi har ikke sett dokumentasjon på at de virker til noe som helst, sier Steinar Bakkehøi ved skredseksjonen i Norges geoteknisk Institutt . (sitat slutt)

I innlegget Slagrutor – och slagruteforskning kan man lese om professor Rolf Manne’s kamp mot bruken av ønskekvist i den norske fjellredningstjenesten. Jeg tar med et kort utdrag av innlegget:

Skredet i Vassdalen
Den 5 mars 1986 gick ett snöskred i Vassdalen några mil norr om Narvik. Det drog med sig 31 soldater, till stor del värnpliktiga. 16 av dem omkom. Detta var en katastrof som satte Norge i ett tillstånd som närmast liknade landssorg. Mindre än tre veckor senare, den 22 mars, läste jag i
Bergens Tidende att Norges Røde Kors rekommenderade allmänheten att använda slagruta för att finna offer för snöskred [1]. Detta var något man skulle kunna lära sig på några timmar, och metoden var nästan lika effektiv som lavinhunden, hette det. Efter ett snöskred hänger det på minuterna om man skall finna offren levande eller döda, och att över huvud taget finna dem är ofta som att leta efter en nål i en höstack. I Vassdalen tog det 3 dagar, innan man fann de sista.

Det må være hevet over en vær tvil. Ønskekvister fungerer ikke! Det er gjort utallige vitenskapelige tester av slike instrumenter verden over og alle kommer til samme resultat. Jeg sier ikke at noen av mine lesere vil falle for en slik bløff, men det er et tankekors at ønskekvister har vært big business verden over de siste årene. Vel og merke er ønskekvistene blitt litt mer sofistikerte i form og bruksområder, men innholdet er forsatt det samme: Juks og fanteri!

Verden vil fortsatt bedras….

Ønskekvister eller såkalte “dowsing-devices” blir nå markedsført og solgt til offentlige institusjoner. Blant annet finnes det ønskekvister for og søke opp narkotika. Flere skoler i USA har kjøpt inn slikt utstyr for og lete etter narkotika på skolenes området og tilsynelatende finner de også narkotika med dem… Hvorfor? Kan det rett og slett være på grunn av at skolene flommer over av narkotika og at det av den grunn vil gi mange positive “hits”? Ting viser seg som oftest og ha en meget enkel og naturlig forklaring. Ønsker vi å se sannheten eller er det mer komfortabelt og la seg drive med av overtro og ønsketenkning?

Det påstås at den irakiske regjeringen har brukt ca 85 millioner dollar på slike helt ubrukelige “duppeditter” og følgelig har det nok også gått utallige liv pga av denne renheklede svindelen. James Randi og hans organisasjon JREF kom tidligere i år med denne informative videoen:

Wikipedia: ADE-651

Når skal verden våkne lurer nå jeg på….

Imagine - din tåkelos i en verden av bløffmakere og overtro
Takk for at du leser bloggen min!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

2 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget. Tilbakesporings-URL

 1. rajobr sier,

  10. september, 2010 at 08:23

  At noen kan finne vann med en slik søkerkvist har jeg faktisk sett. Ikke av en middelaldrende person. :-)
  Men om den virker på noe annet,- tja, jeg vet ikke helt jeg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Imagine sier,

  10. september, 2010 at 09:27

  Ja, det har du sikkert sett, men det betyr ikke at søkekvister fungerer for det. Det hele er basert på påståtte krefter som ikke eksisterer. Ingen har blitt målt i hvert fall.
  Det er målt og testet ved utallige anledninger rundt om i verden og ingenting tyder på at ønskekvister er noe annet enn nettopp det: ØNSKE-kvist. I doble blindtester fungerer ikke disse i det hele tatt!

  Grunnen til at det ofte er middelaldrene personer som driver med dette er at de har vokst opp i en tid der det uforklarlige forble uforklarlig. Dessuten har de ofte avsluttet sitt yrkesaktive liv og har dermed mer tid til og utforske nye ting. Når folk ikke vet hvordan de skal bruke hjernen sin til og kritisk analysere en påstand blir det gjerne slik at man lett lar seg lure.
  MERK. Dette har ingen ting med intelligens og gjøre. Dette har med at man er observant for at hjernen lett lar seg villede. Man må være meget på vakt for at man kan la seg lure, samt at man hele tiden må granske selv de mest overbevisende påstander grundig og fra alle tenkelige sider.
  Kritisk tenkning / Skepsissisme er ikke en lettsolgt ide må vite :P

  Er det interesse kan jeg ta et blogginnlegg på hvorfor dowsing etter vann tilsynelatende ser ut til og fungere?

  Ed: rettet opp litt…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00