Dont be a dick!

av Imagine  19. august, 2010 at 00:46 (Ateisme, Skeptisisme, Videoblogg) Stikkord:, ,

Ekte skeptissisme er sannelig ikke lett har jeg fått erfart mang en gang. Jeg kjenner og forstår de fleste knepene man må bruke for og kunne ta rasjonelle og fornuftige beslutninger, men hvordan skal man få dette formidlet til delen av befolkningen som ikke kjenner til dette?

Kritisk tenking er sannelig ikke lett når vi er ikke født med disse evnene. Biologisk sett er hjernene våre laget for og finne raske og enkle løsninger på problemene. Vi er egentlig slaver av et “mønstersøkende” og ganske ukritisk organ fra naturen av… Se bare hvor kjapt småunger finner ut at gråt vekker mors oppmerksomhet….Og etter hvert som barnet vokser og lærer bygger de videre på dette for og bruke gråten som manipulasjon. Vi alle har vel sett et strigråtende barn på handletur med mor og far? Barnet har funnet et mønster som fungerer og blir kjapt belønnet i form av en bestikkelse fra mor eller far. (suckers!)

Så når vi kommer over til mer komplekse utfordringer er vi nødt til og være klar over disse begrensningene våre. Hjernene våre kan læres opp til og tro på de mest urasjonelle ting og når vi først “sitter i klisteret” er veien ut ganske så lang og kronglete. Her må man selv ha vilje til og stille sine egne standpunkt på prøve.

“Dere er så trangsynte dere skeptikere/ateister”, har jeg mer enn en gang hørt….
Fakta er at skeptisisme må læres. Og man er gjerne teist før man blir ateist…
Så jeg spør: “Hvem av oss har vært villige til og skifte standpunkt og kunne det ha skjedd dersom vi var trangsynte?”

Phil Plait ( The Bad Astronomer ) som jeg har skrevet om tidligere hadde på siste TAM-møte følgende budskap om måten vi formidler vår skeptisisme på:


The Amaz!ng Meeting is a celebration of critical thinking and skepticism sponsored by the James Randi Educational Foundation. Thinking people travel the world to share learning, laughs and life with fellow skeptics and distinguished guest speakers.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

6 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget. Tilbakesporings-URL

 1. maybee sier,

  19. august, 2010 at 01:33

  jeg kunne nok aldri endret standpunkt,om jeg tror så tror jeg :) eller jeg vet jo selv hva jeg har erfart…så kan andre være den dem er om dem ikke prøver prakke det på meg :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Imagine sier,

  19. august, 2010 at 01:55

  Aldri si aldri. :) Det er nettopp det videoen handler om. Det nytter ikke for oss skeptikere og forsøke banke våre idéer inn i hue på folk. De må i så fall ta slikt til seg helt frivillig.

  Btw. så vil jeg fortsette med mitt her, så du er herved advart :P

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Abi sier,

  19. august, 2010 at 10:40

  Jeg kan nok være med på å eventuelt lytte til hva andre har å si, men å få meg fra f.eks. å ikke tro på Gud til å tro på han, ja da må du jammen i meg jobbe hardt :) Jeg kan tro på mye, men der stopper det for meg.

  Dessuten har aldri våre barn fått noe de har gråti seg til, tvert i mot! De forstod fort at om de oppførte seg SÅ vanket det kanskje noe, men gjorde det ikke det så var det også helt greit. Så det så!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Imagine sier,

  19. august, 2010 at 10:54

  He he :)
  Jeg liker og være litt stormunnet. Er ikke alt som må tas like alvorlig :D Tok med det med skrikerunger mest for og synliggjøre hva jeg mente med en “mønstersøkende hjerne”.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Englepus sier,

  19. august, 2010 at 10:55

  Når det gjelder religioner, så er jeg nok særdeles skeptisk og det skal mye til å endre mine standpunkter der. Tror det er ganske umulig…. ;-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. Imagine sier,

  19. august, 2010 at 12:03

  Englepus: Jeg oppfatter det som skeptisk til religioner? Ja da deler vi syn :) Jeg har brukt masse tid på og sette meg inn i teologiske og viteskapelige argumenter for og i mot. Langt mer en de fleste dypt religiøse har gjort kan det virke som. Jeg er åpen for og godta nye forklaringer på livet her på jorden, men da skal jeg ha det skikkelig bevist først. Føler ikke noen overhengende fare for det da selvf :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00