– Test evnene mine før jeg dør

av Imagine  14. august, 2010 at 17:38 (Nyheter, Overtro, Paranormal, Skeptisisme) Stikkord:, , , ,

“I 2008 nektet Joralf Gjerstad (84) å la seg teste av NRKs vitenskapsmagasin Schrödingers katt. Nå har han ombestemt seg.”

Dette skriver NRK Nyhetene i dag i denne artikkelen: - Vi er klare til å teste Snåsamannen som referer til Dagladets artikkel - her

Om “Schrødingers katt”-redaksjonen klarer og få til en vitenskapelig seriøs test av Snåsamannens evner er det i så fall kjempepositivt. Det er nemlig slik at de fleste med slike unormale “evner” trekker seg fra vitenskapelige tester og dermed gir oss skeptikere enda mer grunn til og avskrive slikt som “tull og fanteri”. Og de få gangene en har fått muligheten til og kontrollere slike paranormale evner med vitenskapelige metoder så har de konkludert med at slike evner ikke er reelle. Det er så vidt jeg vet ikke en eneste gang vitenskapelig dokumenter slike evner og jeg tipper Snåsamannens “evner” vil lide samme sjebne… Jeg har null tiltro til den slags påstander, men jeg vil bøye meg i støvet dersom det motsatte blir bevist. Jeg tror jeg gleder meg til og se resultatet…

Den verdensberømte magikeren James Randi (kjent blant annet for og ha frigjort seg fra tvangstrøye hengende over Niagara Falls) har med sin stiftelse JREF helt  siden 1964 utlovet dusør til den som kunne overbevise dem med sine “evner”. Det startet med 100 dollar og siden har beløpet bare vokst i størrelse. I 1996 donerte internet-pioneren Rick Adams 1,000,000 US dollar til formålet. Og det har siden da gått under navnet:

James Randy gir vekk 1 million dollar !

James Randy gir vekk 1 million dollar !

Slik svarte James Randy en gang på spørsmålet “Er det noen som har vært i nærheten av og vinne denne prisen?” :

“Vel, enten er du gravid eller så er du det ikke” :D

Andre kilder: Vårt land og GodkveldNorge

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

3 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget. Tilbakesporings-URL

 1. Trollapen sier,

  14. august, 2010 at 23:53

  Det jeg har lurt på, er hvorfor kan man ikke tro på noe som ikke alltid er testet av vitenskapsmenn? Hvis feks 500 har blitt bedre av snåsamannen, hvorfor ikke? Og hvis det er like mange som ikke har blitt bedre av snåsamannen, gjør det noe? Noen ganger syntes jeg de ekstremt skeptiske har godt av å se og føle litt med egen kropp og ikke stole for mye på vitenskapsfolkene heller hva angår deres metoder. Og det gjelder ikke bare sosialvitenskapene, men også naturvitenskapene

  Feks ikke alltid p-pillen har funket for alle jenter. 3 jenter jeg kjenner ble gravide på pillen? Hvordan? Jo, fordi pillen ikke er 100% sikkert men 99%, hvilket betyr at pillen var bortkastet for dem siden de gikk inn under 1% regelen her. Og ikke alltid man blir helt frisk etter cellekur, hvor kreften kommer tilbake osv….

  Ingen medisinske piller er 100% sikre……..men det gjelder forøvrig naturmedisin også…jeg tror det beste er å finne ut selv hva som funker for en selv, uavhengig av om det er en vitenskapsmann eller snåsamann som står bak.

  ps,

  jeg tror du vil like denne siden:

  http://edge.org/

  :-D

  RE: Snublet over denne kommentaren nettopp.
  Problemet er at dersom ingen stiller kritiske spørsmål og at vi har et system som forbyr svindel vil verden gro over av svindlere. Kanskje greit nok siden vi jorden allerede er overbefolket?

  Takk for linken. Ser ut for at det er en side som fenger meg ja :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Snåsakallen vil ikke la seg teste likevel | Imagine sier,

  25. august, 2010 at 13:19

  [...] Ja, da kom meldingen jeg nesten bare gikk og ventet på.  Snåsakallen har nå gått ut og dementert Dagbladets artikkel der de hevdet at han ville la seg teste. Jeg blogget om dette i dette innlegget: – Test evnene mine før jeg dør [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Trollapen sier,

  19. september, 2010 at 21:55

  He he….ja, fort gjort å ikke henge med i svingene når det gjelder kommentarer. Been there a lot!

  Men ja, noen må ta den rollen å være kritisk. Det er sånn man lærer.:-)

  Men det er ikke bare naturmedisin som svindler. Husk at også skolemedisinen svindler med å prakke på oss mye unødvendig medisinering og å overmedisinere oss også om vi ikke er skeptiske til dem også. Mor fikk pencilin allergi fordi legen alltid skrev ut det til henne for den minste ting. Og mor som er godtroende mot legen, gjorde alltid det legen sa om pencilin bruken. For poenget er at legene får utbytte på å prakke på mest mulig medisin for alt. Heller placebo effekt fra snåsamannen om det gjør meg frisk enn skolemedisnen. Men på den annen side: alt med måte.

  Men angående the edge siden: det handler om den tredje bølgen, dvs alle vitenskapsfolk som diskuterer på en måte som inviterer oss ikke vitenskapsfolk til å lese deres diskurser. Og de er også en motbølge til religiøs fundamentalisme. På en måte er de vitenskapens svar på vitenskapsfundamentalister. Det er lettlest og veldig informerende. :-) Og de er meget så kritiske og dyktige på kildebruk. :-) Jeg liker også den siden.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00