RE: Jeg skal be for deg…

av Imagine  31. juli, 2010 at 18:44 (Astronomi, Ateisme, Filosofi, Skeptisisme, Tro) Stikkord:, , ,

Jeg skriver dette som en kommentar til BurnieBerits innlegg :  Jeg skal be for deg…

Jeg gjør det slik pga at det blir lettere og forme et oversiktlig svar (liker ikke teksteditoren i kommentarfeltet).

Det er med glede å se at  jeg og BB deler livssyn. Vi avskriver helt og holdent troen på en skapende og altvitende gud og da spesielt de tre Abrahamittiske religionene (jødedom, kristendom og islam).  Men jeg støter også på andre meninger jeg ikke helt forstår eller som jeg føler skurrer i ørene mine.

Jeg vil her forsøke og ta for meg noen av utsagnene. Noen ganger støtter jeg uttalelsene og kommer med kommentarer, andre ganger er jeg uenig og da vil jeg forsøke og argumentere for hvorfor.  Selvfølgelig kan det være at jeg tar feil eller at vi begge tar feil, men det er jo helt åpent for diskusjon. Jeg legger inn sitater fra BB sin blogg og kommenterer fortløpende nedover:

Jeg avstår i hvert fall fra Allah, den skrullingen som lover sine martyrer et utall (eller er det noen og førti?) jomfruer hvis de sprenger seg selv i lufta i hans navn og tar med seg noen hedninger i samme slengen.

Stemmer delvis, men nå er det vel menneskene som fant på dette og de som misbruker teksten som er “skrullete”? Det jeg har lest er at martyrer for islam blir lovet ikke mindre en 72  jomfruer og 80.000 slaver (til evig tid). Denne overtroen er faktisk så sterk at enkelte selvmordbombere pakker “snoppen” sin grundig inn med aluminiumsfolie og bandasje slik at den ikke blir skadet og kan være klar til dyst når belønningen kommer ( se noen minutter av denne forelesingen på Youtube ). Jeg har også funnet en annen kilde på dette, men den siden er ikke tilgjengelig i skrivende stund. I fall det retter seg er linken: FrontPage Magazine -  ”Symposium: Through the Eyes of a Suicide Bomber”

I det siste har jeg følt en oppvåkning for min egen del. Mange sier at vi går mot en tid med intens oppvåkning, evner vi trodde vi ikke hadde eller hadde mistet kommer til liv. Mange snakker om jordas undergang 21. desember 2012 fordi mayaenes kalender ikke går lenger. Forskere spår (for ingen vet) om at polene vil bytte plass og nord blir sør mens sør blir nord, den magnetiske nordpolen forflytter seg og jorda – påstår noen – kan til og med begynne å spinne den andre veien. Vil det si at tiden vil gå baklengs?

Jada. Det er mange som spår både det ene og det andre. Profetier er så vage at de med litt velvilje og naivitet vil bli (og er) brukt om igjen og om igjen til forskjellige hendelser. Det er ingen ende på kreativiteten. Jeg vet for eksempel ikke hvor mange ganger Jehovas vitne har spådd verdens undergang? Vi skulle ha vært dau mange ganger hadde dette stemt (jeg gidder ikke lete opp tall på dette). Når det gjelder Mayaenes kalenderens betydning for oss i 2012  er dette for det første en meget kjent påstand i skeptikerkretser. Du vil finne en mengde sider med direkte feilinformasjon om dette og dette er debunket gang på gang av både vitenskapsfolk og grasrot-skeptikere. La meg ta et enkelt poeng som i seg selv burde slå bena under på “kalender-myten”: Min kalender på kjøkkenveggen slutter den 31.des-2010. Bør jeg være nervøs?….. Nettopp. Det er ikke hensiktsmessig og lage kalendere som går til evig tid. En plass må man trekke en grense…. Så over til “pol-skift teorien”. Magnetfeltet til jorden er i bevegelse på grunn av at jordens indre er av flytende stein og mineraler. Selve kjernen inne i jorden tror forskerne kan inneholde så mye som 80% jern. Videre mener forskerne at magnetfeltet oppstår som følge av en dynamoeffekt mellom kjernen og de flytende steinmassene rundt. .. Og ja, det stemmer at forskerne mener at pol-skift har funnet sted flere ganger i jordas levetid, men hva som forårsaker dette finnes det ikke solide teorier på. Her er forskerne ikke sikre… Når det gjelder jordas rotasjon omkring sin egen akse så er det fysisk umulig at denne snur sånn helt uten videre. Det må vannvittige krefter til for bremse ned rotasjonen for så og starte ny rotasjon andre veien. For at dette skal kunne skje må et eller annet sinnsvakt stort (gigantisk astroide/komet) ramme/sneie jorden på en slik måte at jorden begynte og spinne motsatt vei. Sist gang dette skjedde var jordkloden meget ung. Forskerne mener at det var et slikt gigantisk smell som skapte månen vår ( Origin of the Moon )…. Om tiden kan gå baklengs. Nei, det er kun i sciencefiction . Ikke en gang de mest høytflyvende vitenskapelige spekulasjoner med Einsteins Special relativity kan frambringe et resultat som tilsier at tiden vil gå motsatt vei (tro meg det har vært filosofert og regnet mye på nettopp slike ting).  Med andre ord kan vi glemme tanken din om “baklengs tid” :)

Men hva om mayakalenderen ikke teller ned til jordas undergang, men til en ny tid? Til en våken tid, og at mange er i ferd med å våkne mentalt i forkant av denne nye tiden? Vi er inne i en oppvåkning, jeg kjenner det tydelig selv, har aldri kjent det så tydelig før. Og jeg har aldri før følt at de ordene som ligger i overskriften kunne komme helhjertet fra min munn.

Til alle tider har det gjerne vært slik at mennesket har følt at dem lever i en “spesiell tid” som medfører en form for oppvåkning. Sant nok det. Vi får jo bare mer og mer kunnskap om oss selv og universet vi lever i.  For hver dag som går blir vi litt klokere:) Men hva har så Mayakalenderen med dette? Ingen ting ble vi kanskje enige om litt tidligere…. MEN, jeg er enig i at vi er ved en viktig korsvei nå. Internett og datateknologi gjør at vi mennesker kan dele tanker og ideer verden over slik vi aldri før har kunnet. Vi som vet hvordan livet var før hjemmepcen og internett vet at verden er ufattelig mye nærmere og lettere og forstå enn hva den var før i tiden. … Jeg kan ikke se inn i framtiden, men tar jeg ikke mye feil vi vi sitte her og blogge i 2013 også og kanskje le litt av oss selv når vi mimrer :) “2012 var jo den kjempefloppen” hehe

Jeg har flere ganger skrevet at tankens kraft er stor. Tankens kraft er faktisk enorm, den er større enn vi er klar over. Den dagen vi begynner å forstå hvor sterk den egentlig er, kan ting skje – både positive og negative ting. Det som egentlig står i bibelen og som er skjult for de fleste som leser den i klartekst, er viten som mennesker har visst i alle tider men som er skjult fordi hvis den vitenen blir misbrukt, kan faktisk verden gå under. Les selv, uten å lese det som står svart på hvitt.

Tankens kraft. Jeg har fått det bevist flere ganger her inne; når bloggere samler tankene sine i medfølelse har det faktisk en tendens til å gå den veien varme hjerter ønsker. Jeg snakker ikke om medium eller om healende krefter – jeg snakker om vanlige mennesker som deg og meg.  Mange tanker samlet i en retning har en tendens til å kunne påvirke

Joda. Her er jeg enig. Nå tar jeg et lite forbehold om at du snakker om jordnære ting og ikke slik noetic “mambo jambo” som jeg blant annet har lest om i en roman for et par år siden ( Dan Brown – Det tapte symbol ). Jeg vil hevde at mye av det vi kan lese i bibelen er en tidlig form for “vitenskap”. Menneskene forsøkte med ganske fattige evner og beskrive verden rundt seg og forklare fenomener som liv og død, samtidig som at de tok opp moralske dilemmaer. Bibelen er en viktig kulturhistorisk bok, men det burde kanskje være på tide at flere får øynene opp for nyere kunnskap og legger fra seg disse i mange tilfeller utrangerte ideer om livet og verden…

Avslutningen i innlegget er helt etter mitt hjerte! Vi kan dele kunnskap og ideer og dersom vi er mange nok om å mene en ting kan vi kanskje utrette store ting her i verden… Vi vet at vi alle stammer fra samme lille folkegruppe nede i Afrika for ca hundretusen år siden, og at vi derfor burde spille på lag for å sikre alle jordens planter og kryp inkludert oss selv.  Ikke som nå der vi slår hverandre i hodet med en tung dogmatisk tekst og hevder at vi har guds velsignelse til og utslette eller undertrykke den andre parten.

La oss forenes igjen som en menneskehet slik at vi kan ta vare på det vi har kjært. La oss tenke over saken, med disse vakre ordene fra Carl Sagan:

From this distant vantage point, the Earth might not seem of particular interest. But for us, it’s different. Consider again that dot. That’s here, that’s home, that’s us. On it everyone you love, everyone you know, everyone you ever heard of, every human being who ever was, lived out their lives. The aggregate of our joy and suffering, thousands of confident religions, ideologies, and economic doctrines, every hunter and forager, every hero and coward, every creator and destroyer of civilization, every king and peasant, every young couple in love, every mother and father, hopeful child, inventor and explorer, every teacher of morals, every corrupt politician, every “superstar,” every “supreme leader,” every saint and sinner in the history of our species lived there – on a mote of dust suspended in a sunbeam.

The Earth is a very small stage in a vast cosmic arena. Think of the rivers of blood spilled by all those generals and emperors so that, in glory and triumph, they could become the momentary masters of a fraction of a dot. Think of the endless cruelties visited by the inhabitants of one corner of this pixel on the scarcely distinguishable inhabitants of some other corner, how frequent their misunderstandings, how eager they are to kill one another, how fervent their hatreds.

Our posturings, our imagined self-importance, the delusion that we have some privileged position in the Universe, are challenged by this point of pale light. Our planet is a lonely speck in the great enveloping cosmic dark. In our obscurity, in all this vastness, there is no hint that help will come from elsewhere to save us from ourselves.

The Earth is the only world known so far to harbor life. There is nowhere else, at least in the near future, to which our species could migrate. Visit, yes. Settle, not yet. Like it or not, for the moment the Earth is where we make our stand.

It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world. To me, it underscores our responsibility to deal more kindly with one another, and to preserve and cherish the pale blue dot, the only home we’ve ever known.

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

7 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget. Tilbakesporings-URL

 1. maybee sier,

  31. juli, 2010 at 20:34

  sorr y men dette ble for langt,selv tror jeg på en gud,og jeg tror på min egen evne til å skape min egen hverdag…så får andre tro det dem vil,men jeg er livsikker på at det finnes en gud.

  RE: Det er helt greit. :) Jeg kan ta feil vet du selv om jeg kan virke sikker i min sak. Som mange filosofer argumenterer: Tanken om gud lar seg ikke motbevise like lite som den lar seg bevise…. Spørsmålet er åpent med andre ord.
  Det eneste vi kan gjøre er å argumentere for det ene eller det andre synet og respektere hverandres syn. Ha en fin kveld forresten :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Englepus sier,

  31. juli, 2010 at 21:32

  La igjen en kommentar inne hos BB også, – jeg tror ikke på noen personlig gud, men tror at det finnes mer mellom himmel og jord enn man kan forklare. Jeg tror også at vitenskapen har kommet så kort og at vi forstår så lite at mye er mulig, mer enn vi kan forestille oss….
  Hva som skjer i 2012 er et ingen som vet, men utrolig mange kilder henviser til at det vil skje en eller annen slags endring av noe slag. Og er det noe verden trenger så er det skifte av retning, det er bra sikkert…

  Ønsker deg ei fin helg :-)

  RE: Vitenskapen har selvfølgelig ikke avdekket alt. Der er vi helt enige. Derfor kan vi begge bruke “at det finnes mer mellom himmel og jord enn man kan forklare”. Vitenskap kan man gjerne sammenligne med et kjempestort puslespill der det mangler mange brikker. Det som er viktig og forstå er at vi stadig finner nye brikker som ligger skjult og at bildet blir mer og mer tydelig, samtidig som at vi vet at vi ikke kan avdekke alle sider ved bildet. Grunnen til dette ligger i fysiske begrensninger i observasjonsmulighetene våre. Det kan høres litt underlig ut for den som ikke har kjennskap til astronomi og kosmologi, men det hele kokes ned til at lyshastigheten begrenser vår mulighet til og observere hele universet/kosmos. For eksempel har vi utrolig mange punkter med meget stor masse i universet som ikke kan observeres direkte. Grunnen til dette er at disse punktene har så stor masse (sorte hull) at lys ikke unnslipper den voldsomme gravitasjonen. Faktisk er denne gravitasjonen så stor at den bøyer tid og rom. Dette bekreftes av utallige observasjoner av effekten som kalles gravitational lensing
  Et annet problem med observasjon av universet er størrelsen på universet og at universet “eser” opp i størrelse så fort at vi sannsynligvis ikke kan se alle ytterpunkter av universet. Jeg vet at det høres utrolig ut men dette er faktisk stor enighet om blant vitenskapsfolk. For og ikke gå alt for langt i detaljer vil jeg bare runde av med at vi får aldri mulighet til å avdekke alt. Slik er det bare…. (dersom noen vil ha en utdypning er det bare å spørre)
  Vi er i stadig endring så det er en selvoppfyllende profeti at noe kommer til og skje i 2012 ( mener ikke å være frekk ). Har du konkrete påstander kan jeg selvfølgelig prøve å svare på dette.

  Takk for kommentaren og jeg ønsker deg også en fin helg! :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Shadowlady sier,

  1. august, 2010 at 02:41

  Jeg la inn kommentar hos BB også, men kan legge til litt her hos deg da :)
  Vi som er gamle nok til å huske tida før pc-er osv i mellom.
  Husker du tidsskillet 1999-2000? Så mye debatt det var da. Skjedde det noe? Nope.

  At mayakalenderen avslutta når den gjorde er enkelt det også, det var slutten på den æraen. Og alle systemer må slutte en gang. Kalendersystemet deres var utrolig mer innvikla enn våres. Til dels var det faktisk også mer korrekt, utrolig nok. De hadde nok sine profetier også, men de sørget biskop Landa for å kvitte oss med. Amerikas, om ikke verdens første bokbål sørget for det.

  Likevel, jeg har et håp om en endring i bevisstheten til menneskeheten på dette tidspunktet. Det kan være et like godt tidspunkt som noe annet til at vi endelig kan ta skjeen i en annen hånd. Vi mennesker er i ferd med å ødelegge kloden, så hvorfor ikke stoppe med det den 21.12.2012?

  RE: Burde sovet nå, men det var jaggu ikke lett. Var det ikke et bål nede i Alexandria og av lignende årsaker? Et visst bibliotek ble satt fyr på. Eller var det innholdet som det ble laget bål av?… Ved flere anledninger? Husker ikke helt. Men noen likte tydeligvis ikke slike skriftsamlinger… Joda, det er på tide med en oppvåkning. Helt enig! Men nå skal jeg forsøke og sove litt først :P Hehehe. (tverr i blikket)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Shadowlady sier,

  1. august, 2010 at 02:43

  PS. når du bruker så mye tekst i en blogg ville det vært fint om du skiftet til en lys bakgrunn og mørk tekst. Det er rimelig vanskelig og slitsomt å lese gjennom alt hos deg dessverre.

  RE: Ja jeg har lagt merke til dette selv. Vurderer sterkt og redesigne hele bloggen. Den ble kastet i sammen i full fart og jeg ble ikke helt fornøyd kan man si…. Takk for tipset uansett. Det VIL bli gjort noe med dette :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Shadowlady sier,

  1. august, 2010 at 11:41

  Nydelig, takk for at du skiftet :) koser meg med å lese tekstene dine nå.
  Aleksandria, ja hva var det som skjedde der igjen da? Hmm… der var jammen harddisken min ute av drift også…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. TheGodDelution sier,

  1. august, 2010 at 15:14

  Dette er ikke noe jeg kommer til å beholde. Skal ordne meg en egen bakgrunn og et nytt toppbilde men det blir ikke noe jeg stresser med. Nå er det i hvert fall lettere og les teksten. Jupp.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. iseau sier,

  1. august, 2010 at 21:04

  Ville bare si at du kan sette på et merke i teksten slik at man bare kan trykke på mer…
  Da blir ikke teksten så lang ;)
  - Men gode innlegg!

  RE: Det hørtes lurt ut ja. Skal sjekke om jeg finner den funksjonen i editoren. Takk for tips ! :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00