Om kreft, livssyn og bønn

av Imagine  19. juli, 2010 at 17:03 (Ateisme, Nyheter, Religion) Stikkord:, , ,

illustrasjon: Wikimedia Commons

illustrasjon: Wikimedia Commons

Har gud straffet Christopher Hitchens?

Som noen kanskje har fått med seg ble det for noen uker siden kjent at den populære Vanity Fair skribenten Christopher Hitchens , en av verdens mest profilerte ateister,  har fått diagnostisert kreft i strupen.  Tatt i betraktning hans alder, livsstilen han har ført og typen kreftform, får han som fortjent kan man nesten si, selv om jeg selvfølgelig føler at dette vare triste nyheter.  Jeg håper han har styrke nok til å vinne denne kampen og  han endelig tar til vett og kutter ned på tobakksrøykingen. Ja, for det er nok hans store forbruk av sigaretter som har hovedskylden for dette og slett ikke “guds vrede” som mange religiøse ønsker og tro…. Hør bare her hva jeg fant på et forum (og dette er bare et av mange eksempler i samme sjanger):

Athiests are NOT allowed to respond, only real Americans. (this country is “under GOD”)Who else feels Christopher Hitchens getting terminal throat cancer was God’s revenge for him using his voice to blaspheme him?Athiests like to ignore FACTS. They like to act like everything is a “coincidence”. Really? It’s just a “coincidence” out of any part of his body, Christopher Hitchens got cancer in the one part of his body he used for blasphemy? Yea, keep beleiving that Athiests. He’s going to writhe in agony and pain and wither away to nothing and then die a horrible agonizing death, and THEN comes the real fun, when he’s sent to HELLFIRE forever to be tortured and set afire by demons with Hitler, Stalin, Saddam Hussein, and the rest of the truly evil men whose only purpose for living was to try to destroy this great land.

Conservative Christians, who else feels that an evil hate-mongering athiest like Hitchens has come down with a terminal illness that’s a little “too perfect” of a diagnosis to chalk up to coincidence?

P.S.- Let Hitchens be a WARNING to the rest of you heartless evil America-bashing Athiests, that our personal Lord and Savior Jesus Christ WILL NOT TOLERATE blasphemy, and unless you want a similar fate, it’s time to become a real American and accept Jesus into your heart. When Hitchens is frying in hell, it’ll be too late for him to realize this is the land of where THE EAGLE SOARS, and we are ONE NATION UNDER GOD.

Who’s With Me?

kilde: Who Else Feels God Punished Christopher Hitchens With Cancer?

At enkelte religiøse ville gripe denne muligheten til å argumentere for at deres gud stod bak Christopher Hitchens alvorlige sykdom kom ikke som noe overraskelse på meg. Dette er helt i tråd med mitt bilde av hvordan enkelte religiøse tenker og handler. (Nb. Legg merke til at jeg ikke skjærer alle over en kam) Slike holdninger vi ser her skader først og fremst de troende selv, men dessverre er de så trangsynt at de ikke evner og se dette selv….

Så hvor ligger den logiske og moralske brist i et slikt innlegg?

Alle kan få kreft, ikke bare ateister. – Her to tilfeldige eksempel: Manlius priest dies after battle with cancer eller Priest’s son dies of cancer . Trenger jeg og si mere?

“Athiests like to ignore FACTS.”- Tull! Dette er ikke et typisk trekk ved ateister; Tvert om.  Ateister er gjerne kunnskapsrike mennesker som setter sin lit til  kunnskap som er fremskaffet ved hjelp av vitenskapelig metode. Hele deres karriere avhenger av at de forholder seg til fakta…  Jeg kan nevne noen kjente  og noen kanskje mindre kjente ateister slik at dere selv kan vurdere:

Så hva sier den kristne lære? – La meg sitere fra bibelen: “Men jeg sier dere.  Elsk deres fiender, [velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere,] og be for dem som [krenker dere og] forfølger dere.” Matteus 5-44

Forøvrig føler jeg som humanist og medmenneske at det er forkastelig at noen mener at han fortjener en grusom sykdom som straff for hans deltakelse i en viktig samfunnsdebatt…. Og som dere ser feiler slike angrepet på Christopher Hitchens på mange plan.

MEN heldigvis er ikke alle religiøse like tankeløse i sine kommentarer ….

Tro det eller ei har det gått ut oppfordringer om forbønn for Hitchens. Nettmagasinet Vårt Land skriver:

– Christopher Hitchens er utvilsomt kristendommens fiende, men han er også et barn av gud. Derfor må de som følger Jesus be for ham og ønske hans beste, skriver den katolske presten Robert Barron i Chicago har på sin faste trosblogg på CNN.

– Har den berømte ateisten fått en mulighet til å revurdere sin posisjon? Kanskje. Vil dette få ham til å tenke dypere om de dypere meningene med ting? Det kan være, skriver Barron.

Hitchens er en britiskfødt journalist og fast spaltist i Vanity Fair og nettavisa Slate, hovedanmelder i Atlantic Monthly, og forfatter av elleve sakprosabøker. Han er mest kjent for sin religionskritiske bok «God Is Not Great», og skulle etter planen legge ut på en lanseringsturne i forbindelse med sin siste bok. Den måtte avlyses fordi Hitchens er rammet av kreft.

Barron benytter seg av et hyppig brukt bibelsitat når han argumenterer for hvorfor kristne bør be for Hitchens.

– Hitchens søker ved hjelp av bedragerske argumenter, insinuasjoner og noen ganger simple svertekampanjer å underminere religion. Han må motarbeides, kraftig, med motargumenter og klargjørende fakta. Men enn så lenge bør han bli respektert. Jesus sa at du skal elske dine fiender, velsigne de som forbanner deg, og be for de som mishandler deg.

Er ikke det fantastisk?. Spør dere meg tipper jeg han gir seg totalt katten i den type omtanke, selv om han kanskje setter pris på det mellommenneskelige engasjementet. “Hvem vet kanskje fungerer forbønn?” – spør du deg selv… -Vel da baserer du i så fall et slikt standpunkt på ønsketenkning. Du har ikke tatt deg bryet med og tenke grundig over spørsmålet. La meg forsøke med et kritisk spørsmål: Dersom bønn fungerer burde vel mennesker som vier sitt liv til bønn og gudsdyrkelse ha betraktelig bedre helse enn oss ugudelige. Dersom dette skulle stemme burde vi kunne finne statistikker eller grundige vitenskapelige undersøkelser som støtter dette. Hvor finner jeg disse bevisene? … Svaret er at det finnes ikke noen grundige vitenskapelige undersøkelse som viser noen positiv helseeffekt av religion og bønn, MEN derimot finnes det studier som konkluderer med : Bønn viser ingen positiv helseeffekt !

Når alt kommer til alt foretrekker jeg siste type engasjement, selv om dette egentlig ikke spiller noen rolle for utfallet av sykdommen som rammet Hitchens. Folk må få tro og mene det de vil og vi ateister må få lov til å stille kritiske spørsmål når problemer i samfunnet krever dette.  La oss håpe Christopher Hitchens vinner kampen over kreften.

Les Christopher Hitchens artikkel i Vanity Fair der han først kommenterer sin kreft-diagnose: Topic of Cancer


God bedring Christopher. Kjemp!

Som en bonus for dere som ikke kjenner Christopher Hitchens og hans meninger:

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

5 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget. Tilbakesporings-URL

 1. ole jens ungdomspresten sier,

  29. juli, 2010 at 23:30

  Ja jeg veit ikke om en prest har noe her å gjøre, egentlig…
  Tanken om at Gud hevner… huttetu… Amerika “under GOD” oi oi…
  Finner ikke helt detta her i bibelen min….
  Jesus forbød oss å dømme. Ideene om UAS som “God’s own country” stammer antagelig fra nybyggertida. Det var mennesker som ville leve ut trua si, men her i Europa var det ikke plass for dem. De hørte om “den nye verden” på andre sida av Atlanteren. Dro over. Slo seg ned. Trudde at denne nye verdenen var en gave til dem. At de hadde lagt et “syndig” europa bak seg.
  Dette ga rom for noen ideer som vokste seg store og usunne. USA har massive fattigdomsproblemer. Analfabetisme på u-landsnivå. Når de konservative kristne der sier slike ting, blir jeg skremt. Og skjønner alle som synes det virker dumt å tru. Men kristendom er ikke slik. Her er det ingen plass for hovmodighet. Det tilsvarer å få sitte ved bordet hos Jesus. ufortjent. Da snur vi oss IKKE mot sidemannen og spør: Skulle du egentlig sitte her?

  Når noen absolutt IKKE vil sitte der, slik som Christopher Hitchens, er det best å huske på at vi har TO ører og EN munn. La dem blåse seg ut. Kanhende de som kaller seg ateister har behov for det. slik tenker jeg..

  RE: Takk for svar. Her er alle velkommen til å si sin mening. Gudstro på lik linje med mangel av gudstro må vi akseptere i Norge og slik blir det her i bloggen også. Så fremt at ikke noen trår langt over streken blir kommentarene godkjent av meg. :)
  EDIT: Husk og stikke innom senere til ny prat

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. ole jens ungdomspresten sier,

  30. juli, 2010 at 09:57

  så bra!!! Tråkke over streken? Ikke denna gutten:-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. ole jens ungdomspresten sier,

  30. juli, 2010 at 10:37

  en sak til: Hvem er kristendommens egentlige fiende? Jeg har et forslag: Den som ikke bryr seg om den i det hele tatt. Ikke for den. Ikke imot den. Bare likegyldig.
  De som ar veldig imot den, viser jo at de bryr seg om den. De viser engasjement. Ønsker diskusjon. De fleste av dem blir takknemlige for en prat, har jeg merka meg. Noen av dem er blitt brent av å vokse opp i ekstreme karismatiske miljøer. De trenger å få snakk

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. ole jens ungdomspresten sier,

  30. juli, 2010 at 10:39

  eh nå ble siste del av kommentaren vekk. Jeg mente å skrive: de trenger å få snakke. Bli hørt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Kreftsyk Hitchens – Hvorfor ikke meg? | Imagine sier,

  7. august, 2010 at 15:06

  [...] også mitt tidligere innlegg om Hitchens: Om kreft, livssyn og bønn Vurdert til: av 0 lesere addthis_url = [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00